Lars fiske - Mitt liv som tegning (No comprendo, 2021)
27 skissebøker Lars Fiske førte mellom 1987 og 2009 danner grunnlag for boken og Fiske kommenterer selv at når han ser tilbake på denne perioden er det snakk om de viktigste årene i hans liv. Vi følger Fiske fra han dimitterer fra militæret i 87 og går over i en retningsløs tilværelse i Oslo, via årene som kunststudent på Konstfackskolan i Stockholm og et studieopphold i Los Angeles, til hans første bokutgivelser og påfølgende tilværelse som etablert tegner og forfatter bosatt i Oslo. Den særegne Fiske-streken boka er tegnet i danner en fin kontrast til hvordan skissene, og boka som helhet, tematiserer den unge Lars Fiskes søken etter identitet og stil. Vi vet hvor han skal – og veien dit byr på mye humor, en del alvor – og en passe dose selvutlevering.
Parallelt med den kunstneriske dannelsesreisen er forholdet til Anna Fiske viet stor plass i boka. De to møttes i studietida i Stockholm og har holdt sammen siden. Anna Fiske er selv illustratør og forfatter og vi får innblikk i deres forhold og etter hvert familieliv med to døtre, men også hvordan de to har inspirert og påvirket hverandre kunstnerisk.
Mitt liv som tegning ender med et parti der skisser fra årene 1999-2009 får stå for seg selv. For det meste er det snakk om skisser fra familieliv, men også noen nikk til tidligere Fiske-utgivelser, som Olaf G (sammen med Steffen Kverneland) og Automobilfabrikken Fiske. Rastløsheten som preger tilværelsen i starten av boka, er her erstattet av en større grad av ro og stabilitet. Samtidig er det i dette tidsrommet karrieren virkelig tar av.
Boka er et fint tilskudd til et stort, norsk tegneserieforfatterskap. Fra bøkene om poeten Matje på slutten av nittitallet, Kanon-serien og Olaf G i samarbeid med Steffen Kverneland og til senere solo-utgivelser som Herr Merz og Grosz, har kvaliteten holdt seg stabilt skyhøy, samtidig som underholdningsverdien alltid er like stor. Så det er like greit å låne med seg hele forfatterskapet neste gang du besøker biblioteket.